Afegir paraules al diccionari

Els diccionaris personals

Si hi ha una paraula que el corrector no troba i es considera correcta llavors es pot afegir al diccionari personal que es vulgui. Per defecte, word 2010, utilitza el diccionari anomenat “Personal.dic”.

Es poden crear els diccionaris personals que calgui. Per veure els diccionaris actius aneu a “Archivo | Opciones” –> Pestanya “Revisión” i feu clic damunt “Diccionarios personalizados…”. Mireu la imatge:

Al quadre de diccionaris es poden veure els diccionaris actius. Si es vol deixar d’utilitzar un diccionari cal fer un clic a la seva casella.

Si voleu saber on es troba aquest diccionari, a la imatge anterior, mireu la ruta de l’arxiu a “Ruta de acceso del archivo”. En aquest cas us diu que està a: C:\Users\Usuari\AppData\Roaming\Microsoft\UProof

Com crear un diccionari nou

 1. Aneu a “Archivo | Opciones”
 2. Pestanya “Revisión”
 3. Feu clic damunt “Diccionarios personalizados…”. (Observeu la imatge anterior)
 4. Seleccioneu l’idioma català pel nou diccionari fent clic en “Idioma del diccionario”. En el desplegable seleccioneu “Català”
 5. Activeu la casella “Nuevo”
 6. Obtindreu aquest menú:
 7. Podeu triar la carpeta on es desarà l’arxiu del diccionari o desar la ubicació que surt per defecte. En aquest cas és: C:\Users\Usuari\AppData\Roaming\Microsoft\UProof
 8. Poseu un nom per l’arxiu. Escriviu per exemple “pas”. No cal que poseu l’extensió de l’arxiu (.dic) ja que el propi programa l’afegirà.
 9. Feu clic damunt “Guardar”
 10. A la llista de diccionaris ara surten aquests:

En aquesta llista llista podeu triar quin diccionari predeterminat utilitzarà Word. També podeu treure un diccionari d’aquesta llista amb l’opció “Quitar”.

Com que moltes vegades és fàcil cometre errades es pot revisar un diccionari prement el botó “Modificar”. Si es fa això “Word” desactivarà la correcció automàtica i obrirà el diccionari que s’hagi indicat, d’aquesta manera mostrarà un document amb totes les paraules del diccionari que s’hagin afegit. Es pot esborrar o afegir segons calgui les paraules que facin falta.

El valor dels Diccionaris personals és molt gran, sobretot quan tenen moltes paraules d’un determinat tema. Es poden tenir diccionaris temàtics, per exemple de medecina i de veterinària, o poden ser força personals, com ara d’empreses. El gran avantatge que tenen és el fet que faciliten la correcció, ja que les paraules que contenen es donen per correctes pel corrector i no es demana per la seva validesa durant la correcció.

Particularitats dels diccionaris personals

Els diccionaris personals es situen a la carpeta compartida:

 • “C:\Users\Usuari\AppData\Roaming\Microsoft\UProof” o bé a la carpeta de “Windows” que s’hagi indicat durant la instal·lació.
 • Si cal es poden copiar d’una carpeta a l’altra.
 • Es poden trobar els diccionaris utilitzant l’eina de cerca de l’explorador de “Windows”. Cal cercar *.DIC. Com que es tracta d’arxius ASCII, es poden intercanviar entre diferents programes que utilitzin aquest format. Si no és aquest el format es pot fer servir “guardar com” i altres tècniques. Com es pot veure el nucli del treball i de la gestió dels diccionaris és el processador de text.

Afegir paraules a un diccionari personalitzat

Durant la revisió ortogràfica és possible afegir paraules en un diccionari personalitzat.

Procediment:

  • Seleccioneu el diccionari personalitzat al qual voleu afegir paraules.
  • Inicieu la correcció ortogràfica. Quan el corrector ortogràfic trobi una paraula que no reconeix com a correcta, apareix aquest menú:
 • En el quadre “No se encontró”, comproveu que apareix la paraula que voleu agregar al diccionari personalitzat.
 • Feu clic damunt “Agregar”.

Suggeriment. Si s´utilitza la revisió ortogràfica automàtica, a continuació es descriu una forma més ràpida per afegir una paraula a un diccionari personalitzat: feu clic amb el botó secundari del “mouse” en una paraula subratllada amb una línia ondada de color vermell i, a continuació, feu clic en el comando “Agregar” del menú contextual.

Nota. Per afegir la paraula a un diccionari personalitzat diferent aneu a “Archivo | Opciones” –> Pestanya “Revisión” i feu clic damunt “Diccionarios personalizados…”. Si el diccionari no apareix en la llista, haureu d’activar-lo.

També ho podeu fer així:

 1. Feu clic, amb el botó dret del ratolí, damunt una paraula que estigui marcada com a incorrecta.
 2. Seleccioneu l’opció “Ortografia“. Mireu la imatge:

 3. En la pantalla que aparegui seleccioneu “Opciones”
 4. Feu clic damunt “Diccionarios personalizados”
 5. Seleccioneu el diccionari i feu clic damunt “Aceptar”