La funció BUSCARV en Excel
La funció BUSCARV en Excel ens permet trobar un valor dins d’un rang de dades, és a dir, podem buscar un valor dins d’una taula i saber si aquest valor existeix o no. Aquesta funció és una de les més utilitzades per fer cerques en Excel per la qual cosa és important aprendre a utilitzar-la adequadament.
La primera cosa que mai has d’oblidar és que la funció BUSCARV sempre realitzarà la recerca sobre la primera columna de les dades. En el rang mostrat en la imatge anterior (A2: B11), la funció BUSCARV realitzarà la recerca sobre la columna A.
Això vol dir que per al nostre exemple podrem buscar un nom i obtenir el telèfon, però no podrem buscar un telèfon i obtenir el nom ja que la recerca sempre es realitza sobre la primera columna de l’esquerra. Per aquesta raó és important preparar les dades adequadament per obtenir els resultats que necessitem.
Una cosa que també hem de cuidar amb la taula de cerca és que, si hi ha altres taules de dades en el mateix full d’Excel hem de deixar almenys una fila i una columna en blanc entre els nostres dades de recerca i les altres taules de manera que la funció detecti adequadament el rang on es realitzarà la recerca.
Una vegada que les nostres dades compleixen amb aquestes condicions estarem llestos per utilitzar la funció BUSCARV i fer cerques en Excel.
Sintaxi de la funció BUSCARV
La gran majoria de les funcions d’Excel tenen arguments que són la manera en com li indiquem les dades amb què treballarà així com certs criteris d’execució. En el cas de la funció BUSCARV tenim quatre arguments que descric a continuació:
Valor_buscado (obligatori): Aquest és el valor que volem trobar i el qual serà buscat a la primera columna del rang de dades. Podem col·locar el text tancat en cometes o podem col·locar la referència a una cel·la que contingui el valor buscat. La funció BUSCARV no farà diferencia entre majúscules i minúscules.
Matriz_buscar_en (obligatori): El segon argument és una referència al rang de cel·les que conté les dades.
Indicador_columnas (obligatori): El Indicador_columnas és el nombre de columna que volem obtenir com a resultat. Una vegada que la funció BUSCARV troba una coincidència del Valor_buscado ens tornarà com a resultat la columna que indiquem en aquest argument.
Ordenat (opcional): Aquest argument és un valor lògic, és a dir fals o veritable. Amb aquest argument indicar a la funció BUSCARV el tipus de recerca que realitzarà i que pot ser una recerca exacta (FALS) o una recerca aproximada (VERITABLE). Si aquest argument s’omet es suposarà un valor VERDADER.
Com pots veure, la funció BUSCARV té tres arguments obligatoris i un opcional. No obstant això, et recomano sempre utilitzar els quatre arguments indicant en l’últim d’ells el valor FALS per assegurar una recerca exacta.
D’altra banda, és important esmentar que no tots els països de parla hispana utilitzen les mateixa normes pel que fa al caràcter separador de llistes. Així que, depenent de la configuració regional del teu equip, hauràs separar els arguments de la funció BUSCARV per una coma (,) o per un punt i coma (;).
Els exemples estan fets en un Excel mexicà, allà separen amb coma (,) mentre que aquí separem amb punt i coma (;).
Exemple explicatiu de la funció BUSCARV
Per fer una recerca amb la funció BUSCARV sobre les dades d’exemple, seguirem els següents passos:
A la cel·la E1 col·locaré el valor que desitjo buscar i que és un dels noms de la columna A.
A la cel·la E2 ingressaré el nom de la funció BUSCARV de la següent manera:
= BUSCARV (
Immediatament després d’ingressar el parèntesi faré clic a la cel E1 per incloure la referència de cel·la i introdueixo una coma (,) per concloure amb el primer argument de la funció:
= BUSCARV (E1,
Per especificar el segon argument, he seleccionar la taula de dades sense incloure els títols de columna que per al nostre exemple serà el rang A2: B11. Un cop especificada la matriu de recerca he d’introduir una coma (,) per finalitzar amb el segon argument:
= BUSCARV (E1, A2: B11,
Com a tercer argument col·locaré el número 2 ja que vull que la funció BUSCARV em torni el número de telèfon de la persona indicada a la cel·la E1. Recorda que la numeració de columnes comença amb l’1 i per tant la columna Telèfon és la columna número 2. De la mateixa manera va finalitzar el tercer argument amb una coma (,):
= BUSCARV (E1, A2: B11,2,
Per a l’últim argument de la funció especificaré el valor FALS ja que desitjo fer una recerca exacta i finalment acabarà l’ingrés dels arguments amb un parèntesi.
= BUSCARV (E1, A2: B11,2, FALS)
D’aquesta manera, la funció BUSCARV farà la recerca del valor de la cel·la E1 sobre els valors del rang A2: A11 i com a resultat ens retornarà la cel·la de la columna B2: B11 que li correspongui. Observa el resultat de la funció recentment descrita:
L’avantatge d’haver col·locat el valor buscat a la cel·la E1 és que podem modificar-lo per buscar el telèfon d’una altra persona i la funció BUSCARV actualitzarà el resultat automàticament, a la cel·la E2, com veieu si canviem Diana per Humberto automàticament es actualitza el telèfon sense haver de reescriure la funció.
Errors comuns en usar la funció BUSCARV
- Si la columna clau no té valors únics per a cada fila llavors la funció BUSCARV tornarà el primer resultat trobat que concordi amb el valor buscat.
- Si especifiquem un indicador de columna major al nombre de columnes de la taula obtindrem un error de tipus # ¡REF!
- Si col·loquem l’indicador de columna igual a zero la funció BUSCARV tornarà un error de tipus # ¡VALOR!
- Si configurem la funció BUSCARV per a realitzar una recerca exacta, però no ha trobat el valor buscat, llavors la funció tornarà un error de tipus # N / A.
La funció BUSCARV és una de les funcions més importants en Excel. Cal que dediquis temps per aprendre correctament el seu ús i podràs treure molt profit d’aquesta funció.
[download id=”632″]
[download id=”637″]
[download id=”747″]
Font: exceltotal.com