Càlcul de percentatges a Excel

Com calcular percentatges en Excel
Els percentatges són una manera d’expressar els nombres com una fracció del nombre 100 i són de gran utilitat per indicar que tan gran o petita és una quantitat respecte d’una altra. Generalment denotem els percentatges utilitzant el símbol de percentatge com 75% però aquest percentatge és el mateix que 75/100 i el mateix que 0.75.

Percentatges en Excel
Com que és un valor numèric, Excel ens permet treballar fàcilment amb els percentatges dins de les nostres fulls de càlcul. Per exemple, per a ingressar el percentatge 75%, només cal seleccionar la cel·la desitjada i ingressar els números 7 i 5 seguits del símbol de percentatge. En prémer la tecla Entrada dit valor serà reconegut com un percentatge.


Observa que Excel ha aplicat automàticament a la cel·la el format Percentatge indicant-nos que el valor ha estat reconegut adequadament com un percentatge. Si canviem el format de la cel·la a General, llavors podràs veure que el valor numèric de la cel és 0.75 que és el resultat de dividir 75 entre 100.

D’aquesta manera hem comprovat que és totalment vàlid ingressar en les cel·les un percentatge utilitzant el símbol de percentatge (%) i Excel l’identificarà correctament com un valor numèric.

Calcular percentatges en Excel
Per obtenir el percentatge de certa quantitat, serà suficient amb fer la multiplicació pel percentatge que desitgem obtenir. Per exemple, si a la cel·la A2 tenim el valor 200 i desitgem obtenir el 75% de l’esmentat valor, llavors serà suficient amb fer la multiplicació de tots dos de la següent manera.


La cel·la B2 té el percentatge que desitgem obtenir i la cel·la C2 fa la multiplicació de tots dos valors per obtenir com a resultat el valor 150 que és precisament el 75% de 200. De fet, no cal col·locar el percentatge en una cel·la individual ja que podríem fer el càlcul directament en una fórmula. A la següent imatge pots observar tres fórmules que ens ajuden a obtenir el 75% de 200.

Tal com hem esmentat al principi del tema, el 75% és el mateix que 75/100 i el mateix que 0.75 així que Excel ens retorna el mateix resultat per a qualsevol d’aquestes opcions.

Sumar percentatges en Excel
De vegades necessitem augmentar una quantitat en un determinat percentatge. Per exemple, si tinc un llistat de preus de productes i necessito obtenir el preu final després d’impostos, llavors necessitaré sumar aquest percentatge al valor original.

Considera la fórmula de la cel·la C2 que entre parèntesis fa el càlcul del 15% del preu original que és la mateixa operació que vam fer en la secció anterior. A aquest resultat li sumem el preu original per obtenir el preu total després d’haver sumat el percentatge de l’impost.
Una altra alternativa que tenim per sumar un percentatge és fer una simple multiplicació. Si volem afegir el 15% a un preu, hem de multiplicar per 115%.

Aquesta nova fórmula s’obté el mateix resultat que l’exemple anterior i ens mostra el preu de cada producte després d’haver afegit el 15% d’impost. Amb aquest mètode, el percentatge pel qual hem de multiplicar sempre serà 100% més el percentatge de volem afegir.

Restar percentatges en Excel
Si en lloc de sumar necessitem restar un percentatge, l’operació serà molt similar a la secció anterior. A la següent imatge pots observar una llista de preus i més una columna que indica un percentatge de descompte a aplicar a cada un d’ells. La fórmula per realitzar aquest càlcul s’observa en la següent imatge:

De la mateixa manera obtenim el percentatge en l’operació continguda entre parèntesis però en aquesta ocasió la sostraiem del preu original per obtenir el preu amb el descompte indicat. Igual que en la secció anterior també podem utilitzar una multiplicació per obtenir el preu amb descompte.

En aquest cas tenim un 15% de descompte, és a dir, volem restar aquest percentatge al preu original de manera que farem la multiplicació per 85% que és el resultat de restar 100% – 15%.
Els percentatges són un tipus dada àmpliament utilitzat en Excel i és important que et familiaritzis amb aquest tipus de càlculs de manera que puguis treure el màxim profit de l’eina.

[download id=”550″] [download id=”648″]

Principal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.