El format condicional en Excel és una funcionalitat de gran utilitat al moment de realitzar l’anàlisi de dades ja que pots donar un format especial a un grup de cel·les sobre la base del valor d’una altra cel·la. Això et permetrà aplicar un tipus de font específic o un color de farciment diferent per a aquelles cel·les que compleixin amb certes regles i així poder identificar-les fàcilment en pantalla. Aquesta és una sèrie d’articles que t’ajudarà a comprendre millor aquest concepte.
Fonaments de format condicional
El format condicional en Excel és una manera de fer que l’eina apliqui un format especial per a aquelles cel·les que compleixen amb certes condicions. Per exemple, es pot utilitzar el format condicional per canviar el color de les cel·les que tenen un valor negatiu.
Raó per utilitzar el format condicional
Sempre tens l’opció d’aplicar manualment un format a cadascuna de les cel·les que compleixen amb una condició, però això es pot convertir en un procés llarg i repetitiu, especialment si tens una taula de dades molt gran i que canvia freqüentment. És per això que el format condicional pot fer més fàcil la tasca de canviar automàticament el format de la cel·la que compleix amb certs criteris.
Exemples de format condicional
Format especial per a tots els valors entre 20 i 30:
Com s’aplica el format condicional?
Has de seleccionar les cel·les a les quals se’ls aplicarà el format condicional i després fer clic en la comanda Format condicional que apareix en el grup Estils de la fitxa Inici.
Evidentment, en seleccionar alguna de les opcions del menú, el format s’aplicarà per a aquelles cel·les que compleixin amb certa condició o regla. Un format condicional en Excel està sempre basat en una regla que posteriorment es podrà editar si així ho desitja. Les regles que es creen per als formats condicionals es poden dividir en dos grans grups:
o Regles basades en valors de cel·la: Aquestes regles es basen en el mateix valor de la cel·la (Major que, menor que, igual a, Entre, etc.).
o Regles basades en fórmules: Aquestes regles ofereixen major flexibilitat perquè pots aplicar un format especial utilitzant una fórmula on podreu aplicar una lògica més complexa. Pel mateix és una mica més complicat d’aprendre, però una vegada que ho feu serà molt intuïtiu d’utilitzar.
Ressaltar cel·les amb format condicional
Aquesta opció de menú ens donarà l’oportunitat de destacar cel·les que compleixin amb la regla de format condicional especificada. Cada opció mostra el seu propi quadre de diàleg sol·licitant els arguments necessaris per crear la regla.
L’opció És més gran que mostra el següent quadre de diàleg:
En el primer quadre de text hauràs de col·locar un nombre a partir del qual s’aplicarà el format especificat. Per a aquest exemple col·loquem el nombre 50 en la caixa de text, deixem el format per defecte i el resultat va ser el següent:
Les opcions És menor que, és igual a, text que conté, esperen que ingressis un sol valor amb el qual comparar les cel·les a les quals s’aplicarà el format. L’opció Entre mostra un quadre de diàleg diferent perquè sol·licita 2 valors que delimitaran el rang de valors a cercar:
L’opció Una data mostra una llista d’opcions d’on podràs seleccionar la que millor s’adapti a les teves necessitats.
Per descomptat, cal que els teus cel·les tinguin dades de tipus data de manera que aquesta regla de format condicional pugui trobar valors coincidents.
Finalment l’opció Duplicar valors et permetrà ressaltar ja sigui els valori únics o els valors duplicats dins de les teves dades:
Només has de triar l’opció adequada de la llista de selecció i s’aplicarà la regla de format condicional adequada.
Regles superiors i inferiors per analitzar dades
Després d’haver introduït els conceptes fonamentals de format condicional, ara analitzarem amb una mica més de deteniment alguns tipus de regles de format condicional especials. Aquestes regles es mostren dins el menú Format condicional i dins l’opció Regles superiors i inferiors.
Regles superiors i inferiors de format condicional
La regla 10 superiors et permetrà ressaltar de manera immediata les cel·les que continguin els 10 valors amb major valor dins del rang de cel·les. El quadre de diàleg d’aquesta regla és el següent:
Observa que pots canviar el nombre d’elements a seleccionar, de manera que en lloc dels 10 superiors podries seleccionar els 20 superiors si així ho desitja. La regla 10 inferiors funciona de manera similar, només que Excel obtindrà les cel·les amb menys valor dins del rang.
La regla 10% de valors superiors és similar a les regles anteriors, però en comptes d’introduir un nombre específic de cel·les s’introdueix un percentatge de cel·les a seleccionar. Per exemple, dins d’un rang que conté 20 cel · les, si s’especifica un 10% llavors el format condicional s’aplicarà a les 2 cel·les amb major valor perquè el 10% de 20 cel·les són 2 cel·les. El quadre de diàleg és el següent:
De la mateixa manera pots augmentar o disminuir el percentatge. Si especifiques un 20% per a un rang de 20 cel·les, llavors el format condicional s’aplicarà a 4 cel·les. La regla 10% de valors inferiors selecciona el 10% de cel·les del rang que tingui el menor valor.
Finalment la regla Per sobre de la mitjana fa dues coses. En primer lloc calcula el valor mitjà de les cel·les del rang seleccionat i posteriorment aplica el format condicional a totes aquelles cel·les que tenen un valor per sobre de la mitjana acabat calculat. Al no tenir cap argument, el quadre de diàleg d’aquesta regla solament sol·licita el format a aplicar:
La regla Per sota de la mitjana seleccionarà totes les cel·les que tinguin un valor inferior a la mitjana.
Exercicis amb Format Condicional
Font: Exceltotal.com