Format de les cel·les Excel

Format de cel·les en Excel 2013

Ja hem revisat com utilitzar el format de nombres en Excel per modificar l’aparença de valors numèrics. Ara revisarem les modificacions que podem fer a l’aparença de la cel·la per canviar les seves vores o el seu color de farciment entre altres coses més.

El format de cel·les no és indispensable en el funcionament dels fulls de càlcul, però pot ajudar a tenir una millor visualització i enteniment de les dades presentades. Les eines de format en Excel 2013 les podem trobar en tres ubicacions:

 • A la Cinta d’opcions.
 • A la mini barra que es mostra en fer clic dret sobre una cel·la.
 • En el quadre de diàleg Format de cel·les.

Ja que el format de cel·les és una funcionalitat molt utilitzada en Excel, podrem accedir a una gran quantitat d’ordres des de les tres ubicacions abans esmentades. Els comandaments de la Cinta d’opcions es troben a la fitxa Inici, repartits en els grups Font, Alineació i Estils. També podem trobar diversos d’aquests comandaments en la mini barra mostrada en fer clic dret sobre una cel·la o rang:

A més de la Cinta d’opcions i la mini barra, podem trobar aquestes opcions de configuració de format dins el quadre de diàleg Format de cel·les. Podem accedir a aquest quadre de diàleg de diferents maneres:

 • Fent clic a l’indicador de quadre de diàleg dels grups Font o Alineació de la fitxa Inici.
 • Fent clic dret sobre una cel·la i dins del menú desplegable seleccionar l’opció Format de cel·les.
 • A la fitxa Inici, dins del grup Cel·la, prémer el botó Format i seleccionar l’opció Format de cel·les.

A més existeixen comandaments de la Cinta d’opcions que ofereixen la possibilitat de consultar més opcions i que ens portaran a aquest mateix quadre de diàleg. Per exemple, la comanda Inici> Alineació> Format d’alineació de cel·la obrirà el quadre de diàleg Format de cel·les en la secció corresponent:

Però si cap de les opcions esmentades fins ara et sembla funcional, llavors podem obrir el quadre de diàleg Format de cel·les amb tan sols prémer la combinació de teclat Ctrl + 1.

Canviar el tipus i la mida del font

Per defecte, Excel 2013 utilitza el tipus de font Calibri de mida 11. Nosaltres podem utilitzar una font i mida diferents per ressaltar un text o la capçalera d’alguna taula. Aquest canvi el podem fer des de tres ubicacions diferents:

 • A la fitxa Inici, dins del grup Font, trobem la llista desplegable de tipus de font dels quals podrem triar la més adequada. A més, just al costat dret de la llista de fonts trobem la llista desplegable amb la mida de font.
 • La mini barra mostra aquestes mateixes llistes desplegables.
 • El quadre de diàleg Format de cel·la té una secció anomenada Font on trobem les mateixes opcions de configuració.

Aquest quadre de diàleg ens ofereix algunes configuracions addicionals com l’estil de la font, el seu color o tipus de subratllat. Alguns dreceres de comandament que podem utilitzar en aquest sentit són els següents: Negreta (Ctrl + N), Cursiva (Ctrl + K), Subratllat (Ctrl + S). Per canviar el color de la font tenim la comanda respectiu tant en la Cinta d’opcions com en la mini barra:

Alineació de cel·les

Per defecte Excel s’alinea els valors numèrics a la dreta i el text a l’esquerra però és possible modificar aquesta alineació utilitzant les ordres de la fitxa Inici> Alineació.

 • Alineació vertical: Amb aquests tres botons podem alinear el contingut d’una cel·la verticalment ja sigui en la part superior, inferior o mitjana de la cel·la.
 • Alineació horitzontal: Alinea el contingut de la cel·la a l’esquerra, dreta o al centre de la mateixa.
 • Orientació: Ens dóna l’oportunitat de girar el text a un angle específic la qual cosa és d’utilitat quan necessitem canviar l’orientació del títol d’una columna molt estreta.
 • Sangria: S’augmenta o disminueix l’espai entre la vora de la cel·la i el seu contingut.
 • Ajustar text: Si tens un text que no es mostra en la seva totalitat dins d’una cel·la, aquesta comanda ajustar el text en diverses línies per mostrar tot el contingut.
 • Combinar i centrar: Combinarà les cel·les seleccionades per fer una sola cel·la ia més centrarà el contingut. En prémer a la fletxa del menú desplegable es mostraran algunes opcions addicionals com la de tornar a separar les cel·les.

Aquests mateixos ordres d’alineació els podem trobar en el quadre de diàleg Format de cel·la dins de la secció Alineació.

Farcit d’una cel·la

Podem establir un farcit per a una cel·la utilitzant un color específic o una trama. Per indicar el color de fons d’una cel·la podem utilitzar la comanda Color de farciment que es troba en el grup Font de la fitxa Inici.

Aquesta comanda també el pots trobar a la mini barra i es mostrarà la mateixa paleta de colors a seleccionar. D’altra banda, si vols establir com a farciment una trama llavors és necessari obrir el quadre de diàleg Format de cel·la i en la secció Farciment podràs triar tant l’estil de la trama com el seu color.

Bordes d’una cel·la

La quadrícula que delimita cadascuna de les cel·les d’un full és només una ajuda visual ja que aquestes línies no s’imprimeixen per defecte en canvi les vores si són impresos i de gran utilitat per agrupar un rang de cel·les i distingir-les de les altres. Hi ha diferents estils i gruixos de vores i podràs seleccionar la configuració desitjada des del comandament Bordes que es troba a la fitxa Inici> Font:

Aquesta comanda també està disponibles des de la mini barra. D’altra banda el quadre de diàleg Format de cel·la té una secció anomenada Vora que és on podràs fer totes les configuracions necessàries a les vores d’una cel·la.

Estils de cel·la

Excel ens ofereix la possibilitat d’escollir un estil de cel·la predefinit de manera que no haguem de fer cada modificació pel nostre compte sinó que només seleccionem l’estil de la nostra preferència des de la fitxa Inici> Estils> Estils de cel·la:

Aquesta opció ofereix la manera de vista prèvia el qual reflecteix l’estil de la cel·la amb sols posar el ratolí sobre alguna de les opcions. Per fer efectiva l’aplicació de l’estil has de fer clic sobre l’opció desitjada. Si per alguna raó vols tornar a l’estil predeterminat d’una cel·la, llavors has de seleccionar l’opció Normal.

També pots notar que al final del menú es mostren les opcions Nou estil de cel·la la qual ens dóna la possibilitat de crear un nou estil i tenir-lo disponible en tot moment. L’opció Combinar estils ens permet copiar els estils continguts en un altre llibre d’Excel.

El format de cel·la en Excel 2013 ens dóna l’oportunitat d’aplicar l’estil adequat a les cel·les del nostre llibre per millorar la presentació de les dades i d’aquesta manera tenir una millor comprensió i interpretació dels mateixos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.