Format dels números a Excel

Format de números en Excel 2013

El format números en Excel és el procés a través del qual podem canviar l’aparença d’un nombre contingut en una cel·la. És important remarcar que aquest format no modifica el valor numèric de la cel sinó només la seva aparença.

Quan ingressem valors numèrics en el nostre full d’Excel, aquests valors no tenen format algun, però podem modificar la quantitat de decimals mostrats, afegir el símbol de moneda o el separador de milers. Tots aquests canvis en l’aparença d’un nombre els podem aconseguir aplicant un format especial a la cel·la.

Format de números automàtic

Excel pot identificar certs formats de nombre al moment d’ingressar les dades i els desplega de manera adequada mentre assigna el valor numèric correcte a la cel·la. Per exemple, si ingressem el valor 12.50% en una cel·la, Excel mantindrà l’aparença de percentatge però el valor de la cel·la no contindrà el símbol de percentatge sinó només el valor numèric 0.125 i el podrem saber si fem una operació amb aquesta cel·la:

Ja que la cel·la D2 no conté format algun es mostra el valor de la cel·la D1 multiplicat per dos. D’aquesta manera podem saber que en incloure a la cel D1 en qualsevol operació, Excel considerarà el seu valor numèric. Així com Excel aplica un format automàtic a valors de percentatge, també ho fa si utilitzem el separador de milers o si fem servir el símbol de moneda. En realitat el valor de la cel·la no contindrà el separador de milers ni el símbol de moneda sinó només el valor numèric.

Format de números des de la Cinta d’opcions

Hi ha ocasions en què importem dades a Excel o simplement volem modificar la manera en què es despleguen els números d’una cel·la després d’haver-los ingressat i per això podem utilitzar les ordres de la Cinta d’opcions que es troben dins del grup Número a la fitxa Inici. Qualsevol d’aquests comandaments aplicarà el format seleccionat a la cel·la activa o a una selecció de cel·les.

1.Podem triar ràpidament un format de la llista de formats més utilitzats entre els quals trobem els formats Nombre, Moneda, Comptabilitat, Data curta, Data llarga, Hora, Percentatge, Fracció, Científica i Text.
2. El menú desplegable del botó Formats de comptabilitat ens permet triar entre diverses opcions de formats específics de comptabilitat i especificar si desitgeu afegir el símbol de dòlars americans o el símbol d’euros.
3.El botó Estil percentual s’aplicarà un estil de percentatge al valor de la cel·la.
4.La comanda Estil milers afegirà el separador de milers al valor numèric de la cel·la.
5.Podem Augmentar decimals mostrats dins de la cel·la sempre que el valor numèric contingui aquesta quantitat de decimals.
6.També podem mostrar menys decimals utilitzant el botó Disminuir decimals.
7.Si volem tenir més opcions de format podem prémer l’indicador de quadre de diàleg del grup Nombre el qual obrirà una nova finestra que ens donarà més opcions de format.

El quadre de diàleg Format de cel·les

Si cap dels comandaments de format de la Cinta d’opcions atén nostres requeriments de format, llavors podem prémer l’indicador corresponent que es troba just a la dreta de l’etiqueta del grup Nombre i es mostrarà el quadre de diàleg Format de cel·les:

També podem obrir aquest quadre de diàleg si seleccionem l’opció Més formats de nombre dins de la llista de formats del grup Número a la fitxa Inici. De la mateixa manera tindrem accés a ell si fem clic dret sobre qualsevol cel·la i seleccionem l’opció Format de cel.

A través d’aquest quadre de diàleg tindrem un major control sobre el format aplicat a una cel·la d’Excel. La secció Nombre ens mostra 12 categories de format de les quals podem triar i més configurar certes propietats particulars. A continuació descric breument cadascuna de les 12 categories:

General: El format general és el format per defecte de totes les cel·les d’un full i desplega els números tal com són ingressats excepte quan el valor és molt gran per a cabre en la cel·la i el converteix a notació científica.
Número: Aquest format ens permet especificar la quantitat de posicions decimals que volem mostrar i més indicar si volem incloure el separador de milers. Una altra opció de configuració és la d’indicar el format dels números negatius ja sigui només amb el símbol negatiu (-), o de color vermell, o ambdues opcions.
Moneda: El format de Moneda ens permet escollir el símbol a utilitzar així com la quantitat de decimals a utilitzar. Igual que el format anterior, podem indicar l’aparença dels números negatius.
Comptabilitat: El format de Comptabilitat és diferent del de Moneda en què els símbols de moneda sempre estan alineats de manera vertical.
Data: Aquesta opció ens permet triar entre diferents formats per una data.
Hora: Ens permet triar un format per a les hores ingressades en una cel·la.
Percentatge: Ens permet desplegar el símbol de percentatge i indicar la quantitat de decimals.
Fracció: Per a les fraccions mostrades en el full de càlcul podem triar entre nou diferents formats.
Científica: Per números expressats en notació científica podem especificar la quantitat de decimals a mostrar.
Text: Quan aquest format és aplicat a una cel·la, Excel tractarà aquest valor com un text, fins i tot si és un nombre.
Especial: Aquesta opció conté formats especials i depenen de la Configuració regional seleccionada. Algunes opcions de formats especials són els codis postals, els números de telèfon o els números de seguretat social.
Personalitzada: L’opció de format personalitzat ens dóna la possibilitat de crear els nostres propis formats de números. Aquesta és una opció que requereix una explicació més àmplia per la qual cosa trobaràs un vincle a un altre article a la secció de material addicional.

És interessant observar que dins de la llista de formats es troben la Data i la Hora. Això es deu al fet que Excel emmagatzema aquest tipus de dades com un nombre encara que en realitat els veiem desplegats com dates i hores.

Recorda que en aplicar un format a un nombre en Excel no modifiquem realment el seu valor sinó només canviem la seva aparença dins de la cel·la. Hi ha diferents tipus de formats d’acord al tipus de dada que hem ingressat, ja siguin percentatges, fraccions, sumes, dates, hores, etc. A més, a través dels comandaments de la Cinta d’opcions i del quadre de diàleg Format de cel podrem indicar el format que desitgem aplicar a qualsevol cel d’Excel.

Font: www.exceltotal.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.