La funció SI
La funció SI a Excel és part del grup de funcions Lògiques i ens permet avaluar una condició per determinar si és falsa o veritable. La funció SI és de gran ajuda per prendre decisions sobre la base del resultat obtingut en la prova lògica.
Sintaxi de la funció SI
A més d’especificar la prova lògica per a la funció SI també podem passar valors a retornar d’acord al resultat de la funció.
• Prueba_lógica (obligatori): Expressió lògica que serà avaluada per conèixer si el resultat és VERITABLE o FALS.
• Valor_si_verdadero (opcional): El valor que retornarà en cas que el resultat de la Prueba_lógica sigui VERDADER.
• Valor_si_falso (opcional): El valor que es retornarà si el resultat de l’avaluació és FALS.
La Prueba_lógica pot ser una expressió que utilitzi qualsevol operador lògic o també pot ser una funció d’Excel que torni com a resultat VERITABLE o FALS.
Els arguments Valor_si_verdadero i Valor_si_falso poden ser cadenes de text, nombres, referències a una altra cel·la o fins i tot una altra funció d’Excel que s’executarà d’acord al resultat de la Prueba_lógica.
Exemples de la funció SI
Provarem la funció SI amb el següent exemple. Tinc una llista d’alumnes amb les seves qualificacions corresponents a la columna B. Utilitzant la funció SI desplegaré un missatge de APROVAT si la qualificació de l’alumne és superior o igual a 60 i un missatge de reprovat si la qualificació és menor a 60. La funció que utilitzaré serà la següent:
= SI (B2> = 60, “APROVAT”, “reprovat”)
Observa el resultat en aplicar aquesta fórmula en totes les cel·les de la columna C.
Utilitzar una funció com a prova lògica
És possible utilitzar el resultat d’una altra funció com la prova lògica que necessita la funció SI sempre que aquesta altra funció torni com a resultat VERITABLE o FALS. Un exemple d’aquest tipus de funció és la funció ESNUMERO la qual avalua el contingut d’una cel·la i torna el valor TRUE en cas que sigui un valor numèric. En aquest exemple vull desplegar la llegenda “SI” en cas que la cel·la de la columna A efectivament tingui un nombre, en cas contrari es mostrarà la llegenda “NO”.
= SI (ESNUMERO (A2), “SI”, “NO”)
Aquest és el resultat d’aplicar la fórmula sobre les dades del full:
Utilitzar una funció com a valor de retorn
Com a últim exemple mostraré que és possible utilitzar una funció per especificar el valor de retorn. Utilitzant com a base l’exemple anterior, necessito que en cas que la cel·la de la columna A contingui un valor numèric se li sumi el valor que col·locaré a la cel·la D1. La funció que m’ajudarà a fer aquesta operació és la següent:
= SI (ESNUMERO (A2), SUMA (A2, $ D $ 1), “NO”)
Com pots observar, el segon argument és una funció la qual s’executarà en cas que la prova lògica sigui veritable. Observa el resultat d’aquesta fórmula:
Només en els casos on la funció SI era veritable es va realitzar la suma. De la mateixa manera podríem col·locar una funció per al tercer argument en cas que el resultat de la prova lògica fora fals.
font: exceltotal.com