Mòdul 2 – Pràctica 5

Conèixer el tipus de dades

Tots els llibres d’Excel estan formats per fulles, cadascuna de les fulles conté més de 17 mil milions de cel·les i en cadascuna d’aquestes cel·les podrem emmagatzemar les nostres dades. Per aquesta raó és important conèixer els tipus de dades que podem ingressar en cadascuna de les cel·les d’Excel.

Encara que semblés sorprenent, cada cel d’Excel pot contenir només tres tipus de dades:

Valors numèrics
Text
Fórmules

En aquesta lliçó parlarem dels primers dos tipus de dades i deixarem el detall de les fórmules per a una lliçó posterior.

Valors numèrics en Excel

El primer tipus de dada que analitzarem seran els valors numèrics els quals representen quantitats, sumes, percentatges, etc. Quan ingressem un valor numèric en una cel·la el contingut serà alineat a la dreta:

Un valor numèric pot tenir un format especial, és a dir, Excel pot desplegar el valor numèric de diferents maneres. Per exemple, en la següent imatge pots observar que les columnes B i C tenen els mateixos valors numèrics que la columna A però són desplegats d’una manera diferent:

És important distingir entre el valor d’una cel·la i el valor desplegat per la cel·la. En l’exemple anterior les cel·les d’una mateixa fila tenen el mateix valor però són desplegats de manera diferent a causa del format aplicat a la cel·la el qual modifica l’aparença però no el seu valor. Per a aquest exemple el format de les columnes B i C va ser aplicat utilitzant la llista de formats que es troba a la pestanya Inici, dins del grup Número.

Les dates en Excel són números

Una de les dades que veiem freqüentment en Excel són les dates i que poden desplegar-se de diferents maneres. A la següent imatge pots observar diferents formats que Excel pot aplicar a una mateixa data:

Encara que cada cel·la mostra un format de data diferent, en realitat totes les cel·les tenen el mateix valor. Una manera de conèixer el valor numèric d’una data és canviant el format de la cel·la al format general. A la següent imatge he copiat els mateixos valors de la columna A a la columna B i he aplicat el format general.

D’aquesta manera podem observar que la data 01/01/2013 és en realitat el valor numèric 41275. La manera en què Excel calcula aquest nombre és obtenint la quantitat de dies transcorreguts a partir de l’1 de gener de 1900. Una manera de comprovar que la numeració comença amb aquesta data és ingressant el número 1 en una cel·la i posteriorment canviar el seu format a data i Excel desplegarà el valor 01/01/1900 dins de la cel·la.

L’avantatge de manejar les dates com a valors numèrics és que els càlculs entre dates es faciliten molt. D’aquesta manera, en fer la resta de dos dates Excel obtindrà fàcilment la diferència en dies perquè en realitat estarà fent una simple resta de valors numèrics. És per aquesta raó que les dates en si mateixes no són un tipus de dades en Excel, sinó que pertanyen al grup de dades numèriques de l’eina.

Precisió dels valors numèrics

Pel que fa als valors numèrics en Excel 2013 tenim una precisió de fins a 15 dígits, és a dir, com a màxim podem tenir un nombre de 15 dígits. Per exemple, si ingressem el números 123456789012345 en una cel·la, Excel el guardarà amb la precisió indicada ja que el nombre consta exactament de 15 dígits però si afegim un 6 al final del número anterior per tenir el valor numèric 1234567890123456 llavors Excel guardarà dit número amb el valor 1234567890123450.

Encara que aquest tema podria semblar preocupant, la realitat és que molt pocs usuaris d’Excel tenen problemes amb aquesta limitant perquè mai arriben a manejar valors numèrics que requereixin més de 15 dígits.

Text en Excel

L’altre tipus de dada en Excel és el text, que inevitablement trobarem a les nostres fulles d’Excel ja que és utilitzat per indicar diversos tipus de dades com els noms d’empleats o codis de clients que necessitem incloure per donar significat a altres valors numèrics de la nostra fulla.

Per text entenem aquelles cadenes que estan formades per caràcters alfanumèrics i / o símbols especials. Una manera d’identificar fàcilment una cel·la amb un valor de text és perquè aquest valor s’alinearà de manera automàtica a l’esquerra. Fins i tot, un valor que comenci per un nombre seguit d’algunes lletres és considerat text i per tant estarà alineat a l’esquerra de qualsevol cel · la. A continuació pots observar alguns exemples de cel·les que contenen text:

Formules a Excel

A part dels valors numèrics i el text, una cel·la d’Excel pot contenir una fórmula que no és més que un conjunt de “instruccions” que manipularan els valors numèrics o text i ens tornaran un resultat.

Ja que les fórmules són la base d’Excel tractarem seu ús en diverses lliçons posteriors. Per ara només has de recordar que una fórmula fa ús dels valors numèrics i el text per fer algun càlcul o operació i tornar-nos un resultat que al seu torn serà un valor numèric o un text.

 


 

Font: www.exceltotal.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.