Programant en VBA

Programant en VBA

Excel 2010 és una de les eines de programari més poderoses per al maneig, anàlisi i presentació de dades. Tot i amb totes les seves bondats, en ocasions Excel no arriba a suplir algunes necessitats específiques dels usuaris.

Afortunadament Excel compta amb VBA que és un llenguatge de programació que permet estendre les habilitats del programa per cobrir els nostres requeriments. Utilitzant VBA es poden desenvolupar nous algoritmes per analitzar la informació o per integrar a Excel amb alguna altra aplicació com Microsoft Access.

Principis fonamentals

La programació en VBA pot ser un tant misteriosa per a la majoria dels usuaris d’Excel, però una vegada que es comprenen els principis bàsics de programació en VBA es començaran a crear solucions robustes i efectives.

El primer concepte important a entendre és que cada element d’Excel és representat en VBA com un objecte. Per exemple, hi ha el objecte Workbook que representa un llibre d’Excel. També hi ha l’objecte Sheet que representa un full i l’objecte Chart per a un gràfic.

El segon concepte important a entendre és que cada un d’aquests objectes té propietats i mètodes. Per explicar millor aquest concepte utilitzaré una analogia.

Propietats i Mètodes

Suposem que tenim l’objecte Cotxe. Un Cotxe com el que fem servir cada dia per anar a la feina. Aquest Cotxe té diverses propietats com són: marca, model, color, tipus de transmissió les quals ajuden a descriure millor el  Cotxe. També hi ha propietats que indiquen el seu estat actual com ara gasolina disponible, temperatura de l’oli, velocitat, quilòmetres recorreguts entre altres propietats més. Podem dir que les propietats d’un objecte ens ajuden a descriure-millor en tot moment.

D’altra banda tenim els mètodes d’un objecte que en resum són les accions que podem realitzar amb aquest objecte. Per exemple, amb el nostre Cotxe podem fer el següent: engegar-lo, avançar, girar a l’esquerra, girar a la dreta, inversa, aturar, parar, etc. Totes les accions que es poden dur a terme amb un objecte són conegudes com mètodes.

Tornant al terreny d’Excel, l’objecte Workbook (Llibre de treball) té propietats com ActiveSheet (Full activa), Name (Nom), readonly (només lectura), Saved (Desat) i alguns dels seus mètodes són Save (Desa), Close (Tancar), PrintOut (Imprimeix), Protect (Protegir), Unprotect (Desprotegeix).

Serà difícil esmentar tots els objectes d’Excel i les seves propietats en aquesta publicació, però l’important a recordar en aquest ocasió és que cada element d’Excel està sempre representat per un objecte en VBA i cada objecte té al seu torn propietats i mètodes que ens permetran treballar amb els nostres dades.

Font: Excel Total de  .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.