Referències relatives, absolutes i mixtes en Excel

Referències relatives

Una referència relativa a una cel·la o rang és aquella que, en copiar la cel·la on està escrita i enganxar-la a una altra ubicació o en utilitzar “Autorrellenar”, s’ajusta automàticament per fer referència a altres cel·les.

Són les referències més utilitzades i les que, en la majoria de les vegades, s’obtenen per defecte en Excel en fer clic en una cel·la per fer referència a ella. Són del tipus A1.

Per exemple, si tenim l’expressió = A1 * 2 a la cel·la B1 i utilitzem “Autorrellenar” cap avall, les fórmules que s’obtenen van ajustant el numero de manera que en la cel·la B2 tindrem la fórmula = A2 * 2, a la cel·la B3 tindrem la fórmula = A3 * 2 i així successivament.

Podem veure en la següent imatge com s’ajusten les fórmules a mesura que “arrosseguem” amb “Autorrellenar”:

El resultat seria:

Referències absolutes

Una referència absoluta a una cel·la o rang és aquella que, en copiar la cel·la on està escrita i enganxar-la a una altra ubicació o en utilitzar “Autorrellenar”, NO s’ajusta i queda bloquejada fent referència sempre a la mateixa cel·la.

Per fer una referència absoluta a una cel·la, s’han d’introduir els símbols del dòlar $ abans de la lletra i abans del número d’una referència normal del tipus A1. És a dir, una referència absoluta a la cel·la A1, seria: $ A $ 1

Amb això, aconseguim que en copiar i enganxar o bé en utilitzar “Autorrellenar” sempre mantenim la referència a la mateixa cel·la:

El resultat és:

Referències mixtes

Un cop apresos els conceptes de “referència relativa” i “referència absoluta”, és fàcil entendre el concepte de referència mixta. Una referència mixta a una cel·la o rang és aquella que, en copiar la cel·la on està escrita i enganxar-la a una altra ubicació o en utilitzar “Autorrellenar”, s’ajusta només la lletra o només el número de la referència, quedant bloquejat només el nombre o només la lletra respectivament.

Per tant, si volem bloquejar la lletra, hem de col·locar el símbol del dòlar “$” abans de la lletra i si volem bloquejar el nombre, hem de col·locar el símbol del dòlar “$” abans del número.

Les referències mixtes són útils en multitud d’ocasions, especialment quan hem d’utilitzar “Autorrellenar” en una matriu de cel·les (diverses cel·les x diverses cel·les), ja que ens permet “arrossegar” una fórmula introduïda en un extrem, fins a la cel·la oposada a la matriu, per operar amb les capçaleres de columnes i files ràpidament i d’una sola vegada. Podem veure a la següent imatge una referència mixta preparada per “arrossegar”:

Tenint el següent efecte, un cop “arrossegada” la fórmula de la cel·la C3 fins a la cel·la E5:

Un altra forma de fer referència a cel·les el solitari o fent referència a rangs amplis com podria ser una taula, fila o columna complertes o en part es l’ús de noms. A continuació us en fem cinc cèntims de com fer servir aquesta utilitat.

Assignar un nom a un rang de cel·les

Aquests noms es poden utilitzar dins d’una fórmula per ajudar a la compressió de la mateixa posteriorment. Per assignar un nom a una cel·la segueix els següents passos. Selecciona la cel·la o rang a la qual assignaràs un nom i fes clic al quadre Nom que es troba a l’extrem esquerra de la barra de fórmules:

Escriu el nom que vols i pressiona Intro.

Una altra manera de crear un nom per a un rang és des de la fitxa Fórmules i el botó Assignar nom.

Un cop hagis seleccionat el rang de cel·les oprimeix aquest botó i es mostrarà el quadre de diàleg Nom nou:

A la caixa de text Nom col·loca el nom que assignaràs a la cel·la o rang i oprimeix el botó Acceptar.

Utilitzar un nom en una fórmula

Com a exemple final faré servir el nom que acabem de crear dins d’una fórmula perquè observis com Excel interpreta correctament el nou nom del rang, observa la barra de fórmules:

Ara ja saps que pots nomenar tant cel·les com rangs i utilitzar aquest nom dins dels teus fórmules per facilitar la teva feina.

Font: temporaexcel.blogspot.com i exceltotal.com

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.