Suma condicional

La funció SUMAR.SI en Excel

La funció SUMAR.SI en Excel ens permet fer una suma de cel·les que compleixen amb un determinat criteri i d’aquesta manera excloure aquelles cel·les que no ens interessa incloure en l’operació.

Sintaxi de la funció SUMAR.SI

La funció SUMAR.SI té tres arguments que explicaré a continuació.

Rang (obligatori): El rang de cel·les que serà avaluat.
Criteri (obligatori): La condició que han de complir les cel·les que seran incloses en la suma.
Rango_suma (opcional): Les cel·les que es van a sumar. En cas que sigui omès es sumaran les cel·les especificades en Rang.
El Criteri de la suma pot estar especificat com a número, text o expressió. Si és un nombre farà que se sumin només les cel·les que siguin iguals a aquest nombre. Si el criteri és una expressió podrem especificar alguna condició de major o menor que.

Si el Criteri és un text és perquè segurament necessito que es compleixi una condició en certa columna que conté dades de tipus text però realitzar la suma d’una altra columna que té valors numèrics. Tots aquests casos quedaran més clars amb els següents exemples.

Exemples de la funció SUMAR.SI

El primer exemple és molt senzill ja que d’una llista de valors aleatoris vull sumar totes les cel·les que contenen el número 5.

Recorda que la funció SUMAR.SI no realitza un compte de les cel·les que contenen el nombre 5, en cas contrari el resultat hauria estat 2. La funció SUMAR.SI troba les cel·les que tenen el número 5 i suma el seu valor. Ja que les cel A2 i A7 compleixen amb la condició establerta es fa la suma de les dues cel·les la qual cosa dóna el número 10 com a resultat.

Ara canviaré la condició a una expressió i sumaré aquelles cel·les que siguin menors a 3. Observa el resultat d’aquesta nova fórmula.

Vendes d’un venedor

Ara utilitzarem un criteri en text i el tercer argument de la funció SUMAR.SI el qual ens deixa especificar un rang de suma diferent al rang on s’aplica el criteri. En el següent exemple tinc una llista de venedors i desitjo conèixer el total de vendes d’un venedor específic.

Per obtenir el resultat col·locaré el rang A2: A10 com el rang que ha de ser igual al text a la cel·la F1. El tercer argument de la funció conté el rang C2: C20 el qual ha les sumes que desitjo sumar.

La cel·la F2 que conté la funció SUMAR.SI mostra la suma de les vendes que pertanyen a Joan i exclou la resta de cel·les. Podria modificar una mica aquesta fórmula per obtenir les vendes d’un mes específic. Observa el resultat d’aquesta adequació a la cel F5:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.