Taules dinàmiques

Com crear una taula dinàmica
Les taules dinàmiques en Excel reben el seu nom per la seva capacitat de canviar dinàmicament la informació agrupada amb tan sol rotar les columnes o files de la taula. En aquesta ocasió veurem un exemple clar de com crear-les.

Crear una taula dinàmica en Excel
Fes clic sobre qualsevol cel·la de la taula de dades que es vol considerar en la nova taula dinàmica.


Ara selecciona el boto Taula dinàmica que es a dins del grup Taules de la fitxa Insertar.

Es mostrarà el quadre de diàleg Crear taula dinàmica. Si cal podràs ajustar el rang de dades que es considerarà en la taula dinàmica.


En aquest mateix quadre de diàleg es pot triar si es vol col·locar la taula dinàmica en un nou full d’Excel o en una ja existent. Fes clic al botó Acceptar i es crearà la nova taula dinàmica.


Excel afegirà a la part esquerra del llibre la taula dinàmica i en la part dreta la llista de camps. Aquesta llista de camps està dividida en dues seccions, primer la llista de tots els camps dels quals podrem triar i per sota una zona a on arrossegarem els camps que donaran forma a l’informe ja sigui com a columna, fila, valor o com un filtre.
Per completar la taula dinàmica hem de arrossegar els camps a l’àrea corresponent. Col·locaré com a columna el camp Producte i com fila al camp Ciutat. Finalment com a valors col·locaré el camp Vendes.

Per defecte Excel s’aplica la funció SUMA als valors i la taula dinàmica que resulta després de fer aquesta configuració és la següent:

Utilitzant una taula dinàmica es possible crear un informe d’una manera fàcil i sense la necessitat d’utilitzar fórmules. Aviat veurem com es poden elaborar taules dinàmiques més complexes que permetran realitzar una anàlisi profunda de la informació.

Obtenir mitjanes en una taula dinàmica
Per defecte, en crear una taula dinàmica, Excel ens genera uns totals amb sumatori, pot interessar-nos modificar aquestes fórmules per altres com poden ser treure el màxim o el mínim, la mitjana, etc.
Per fer això hem de situar-nos en qualsevol cel·la de la zona que volem rectificar i fer clic amb el botó dret del ratolí, ens apareix un menú emergent amb diferents opcions, hem d’escollir l’opció Configuració de camp de valor … i ens apareix un quadre de diàleg com el que veiem a la imatge.
En aquest quadre de diàleg podem escollir com volem fer el resum, mitjançant Suma, Compte, Mitjana, etc.

Gràfics amb taules dinàmiques
Per crear una gràfica de la nostra taula dinàmica haurem de fer clic al botó Gràfic dinàmic de la pestanya Opcions.

Per canviar el format del gràfic a un altre tipus de gràfic que ens agradi més o ens convingui més segons les dades que tenim.
En prémer aquest botó s’obrirà el quadre de diàleg d’Inserir gràfic, allà haurem d’escollir el gràfic que més ens convingui.
Després, la mecànica a seguir per treballar amb el gràfic és la mateixa que es va veure en el tema de gràfics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.